Les Hortènsies participa en les XIII Jornades RDI TIC Salut Social

,

Professionals de Les Hortènsies han participat en les XIII Jornades RDI TIC Salut Social.  El lema,  “Construint inclusió amb IA als serveis socials”. La trobada va tenir lloc al Paranimf de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

Les jornades es concebien com una oportunitat per connectar amb professionals de diferents àmbits. A més, permetien conèixer les últimes tendències i innovacions en el camp de la salut social. A través de debats i exposicions de projectes reals, els assistents van tenir ocasió d’explorar com la intel·ligència artificial pot millorar la qualitat de vida de les persones.

Abans, però, les jornades van contextualitzar una mica la IA en el marc d’uns serveis socials. D’ells es va subratllar que són cars i requereixen de molts de recursos humans i Materials. De la IA , que es considera menys intel·ligent que la humana, per manca de sentit comú. En tot cas, es va constatar la necessitat que  les intel·ligencies humana i artificial convisquin.

A més, es va incidir en la IA com a suport, que ha de conviure amb el model tradicional de presencialitat. Tot i tenint en compte que «la tecnologia no para d’avançar però ha de ser útil i s’ha d’avaluar en termes de qualitat de vida», en paranles de Montserrat Marco. La professional aterra tot allò relatiu a la IA a nivell de salut social.  «L’àmbit sanitari té incorporats moltes elements tecnològics, i l’ámbit social té com a repte incorporar molts projectes pilot», afirma.

A tal fi,  destaca la professional de LH com «la coordinació dels dos departaments permet que els Serveis Socials puguin aprofitar aquestes tecnologies del departament de Salut». A més, d’impulsar el disseny de plataformes tecnològiques que puguin utilitzar els professionals d’ambdós departaments.

Projecte TIC-AUT

Més enllà del resulta de les Jornades RDI TIC Salut Social, cal destacar la coordinació interdepartamental en materia d’IA i la que s’estableix entre diferents entitats. En aquest senti, FSFA i Fundació Gurú,  amb la col·laboració de TIC Salut Social i la UOC, han iniciat el projecte TIC-AUT. L’objectiu és  valorar si l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació pot millorar el tractament i la qualitat de vida de les persones amb Trastorn d’Espectre Autista (TEA).