Les malalties cardíaques

Malalties cardíaques

No hi ha dubte del paper que té la nutrició en la prevenció i tractament de les malalties cardíaques.

Encara que aparegui de forma sobtada, l’atac de cor és simplement la culminació d’un procés que a vegades va començar dècades enrere.

Causes i desenvolupament

El desenvolupament del drama és el següent :

  • La primera etapa, que és la més llarga, és absolutament silenciosa. Durant aquest temps, el greix i el colesterol es van dipositant, molt lentament, en les parets dels vasos sanguinis.
  • Poc a poc els dipòsits de greix es van fent grans i el resultat és que les artèries s’estrenyen cada vegada més.
  • A vegades, en algun moment del procés, conegut com arteriosclerosi, s’esdevé un senyal d’alarma: dolors al pit o angina.
  • Però molt sovint la malaltia segueix silenciosa sense donar cap avís, fins que en un moment donat una trombosi (coàgul) apareix de sobte en una de les artèries que subministren sang al cor. És en aquest moment quan moltes de les víctimes s’assabenten que tenen problemes a les artèries.

Factors de risc

  • Edat. El risc de patir un atac de cor augmenta amb l’edat, i els homes el pateixen amb més freqüència que les dones .
  • Alt nivell de colesterol. Les persones amb nivells de colesterol de 265 o superiors tenen quatre vegades més probabilitats de patir un atac de cor que aquells amb nivells de 190 o menys.
  • Tabac. L’ hàbit del tabac és un poderós factor de risc per patir un atac de cor.
  • Hipertensió arterial. Els malalts que poden controlar les seves xifres de pressió arterial disminueixen el risc de patir malalties de cor.

Aquest tres últims factors de risc han estat notícia durant dècades.

El paper del colesterol

Entre les persones amb un nivell alt de colesterol total, la gran majoria té molt colesterol LDL (Lipoproteïnes de baixa densitat), que és l’anomenat “el tipus dolent”.

Heu sentit a parlar del colesterol “bo” o Colesterol HDL (Lipoproteïnes d’alta densitat). Les troballes demostren que la millor mesura del risc no és la suma total de colesterol en sang, sinó la relació entre el colesterol total i el colesterol HDL.

Consells de prevenció

Si teniu un HDL baix, seguiu l’ exemple d’aquells que fan exercici regularment, no fumeu i mantingueu el pes controlat.

Una de les claus és reduir la quantitat de greix saturat que ingerim.

 

Dr. Antoni Muñoz