Montsey participa en una visita guiada al Museu Etnològic

,

Revisitar el passat per valorar el present. Així podia resumir-se una visita al Museu Etnològic. Persones usuàries de Montseny van participar la setmana passada en una visita guiada al Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona. A la seu d’aquest l’espai museístic ubicada al Parc de Montjuïc, els assistents van gaudir d’una visita guiada.

”Xarxes, agulles i martells. Dels oficis del passat a les professions del present” duia per títol aquesta exposició. Per tant, l’activitat va permetre acostar-se als canvis que han experimentat els diferents oficis. Per una banda, pel que fa als processos tècnics, per altra, en relació a l’aportació que cada ofici o professió aporta a les seves comunitats.

En aquest sentit, aquesta activitat, dissenyada originalment per estudiants de Secundària, va resultat molt atractiva per als participants. Cal assenyalar que l’exposició permet explorar objectes que es feien servir dècades enrere a la pesca, l’agricultura, la ramaderia i el tèxtil. Això són tots sectors productius que han conegut de primera mà les persones grans.

Val la pena dir que sortides com aquesta visita guiada  al Museu Etnològic permeten a les persones usuàries de Montseny trencar la seva rutina, enriquint-la gràcies als recursos de l’entorn proper.  A més a més, com d’altres activitats socioculturals, resulten fonamentals per potenciar el seu benestar i la seva autonomia i qualitat de vida.

Cal remarcar que tots els centres de FSFA treballen conforme al model d’atenció centrada en la persona. Aquest model implica, entre d’altres, tenir en compte les necessitats els centres d’interès de les persones ateses i la seva connexió amb l’entorn que ha emmarcat la seva experiència vital.

Primer edifici de nova planta en acollir un museu

La Seu Parc Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món està ubicada en un extrem dels jardins de Laribal. A aquest lloc hi era la seu original del museu, la casa de la Colla d’Arròs. L’edifici va ser el primer edifici de nova planta que es va construir a Barcelona per acollir un museu. Els responsables en van ser els arquitectes municipals Bonaventura Bassegoda Nonell, Jesús López, Antoni Lozoya i Joan Puigdengoles.

El museu es va inaugurar el 1973 amb una exposició de prop de mil peces de l’Afganistan, Nova Guinea, Austràlia, el Japó i el Perú, recol·lectades a les expedicions del museu i no exposades fins aleshores. La seva activitat va quedar interrumpida l’any 2011, i el 2015 va tornar a obrir després d’una remodelació arquitectònica i museogràfica.