Sessió informativa sobre el Testament Vital (DVA) i el Comitè d’Ètica

Xerrada per a famílies a la FSFA

Aquest any 2019 es vol continuar amb el Projecte de Sessions Informatives per a famílies i/o tutors legals, arrel de la bona acollida que ha tingut i el volum d’assistents a les xerrades organitzades durant l’any 2018 i 2019.

Emmarcada dins d’aquest Projecte, el passat 26 de setembre a les 11:30h va tenir lloc al Centre Residencial i CAE Les Hortènsies la xerrada on es va parlar sobre el “DOCUMENT DE VOLUNTATS ANTICIPADES (DVA) / TESTAMENT VITAL” per una banda, i sobre “EL COMITÈ D’ÈTICA ASSISTENCIAL DE LA FSFA” per una altra.

Per començar es va donar la benvinguda a tots els assistents per part de la Sra. Cristina Gordillo, treballadora social del centre, que va desenvolupar el contingut del primer tema de la sessió (DVA), i per part del Sr. Joan Francesc Romero, president del Comitè d’Ètica de la FSFA, que es va encarregar de desenvolupar la segona temàtica de la jornada.

Els objectius fonamentals d’aquesta xerrada han estat:

  1. Proporcionar informació d’interès general en relació al DVA / Testament Vital.
  2. Facilitar un model orientatiu del DVA / Testament Vital.
  3. Donar a conèixer el Comitè d’Ètica Assistencial de la FSFA.
  4. Resoldre dubtes en relació al tema tractat.

Dins del contingut d’aquesta xerrada s’han explicat diferents temes d’interés general. En primer lloc, s’ha facilitat una primera aproximació al concepte de DVA, especificant:

  • La definició marcada per l’actual Llei 21/200 del 29 de desembre.
  • El contingut recomanable que ha de tenir un DVA.
  • Els procediments que s’han de seguir per elaborar-lo.
  • La renovació i revocació que li pertoca.
  • La utilització i límits que té en la pràctica.

Podeu consultar més informació sobre el DVA a la web de la Generalitat de Catalunya.

En segon lloc, atenent a la segona temàtica de la xerrada, s’ha ofert la informació pertitent al Comitè d’Ètica Assitencial de la FSFA. Dintre dels temes que s’han tractat, en destaquem els següents:

  • Definició del Comitè d’Ètica.
  • Objectius i funcions del Comitè d’Ètica.
  • Explicació i objetius dels següents procediments mèdics: eutanasia, sedació pal·liativa i suicidi assistit.
  • Explicació d’un cas real per contrastar tota la informació proporcionada.

Podeu consultar més informació a la pàgina del Comitè d’Ètica de la FSFA.

Esmentar també que aquesta xerrada pretenia oferir una informació útil als familiars dels usuaris del centre, entenent que aquests últims, no tenen la oportunitat d’elaborar el DVA a causa de les seves situacions de discapacitat i d’incapacitat judicial.

Els assistents van mostrar el seu interés pel tema tractat i es van resoldre els principals dubtes que van sorgir.

A tots els assistents se’ls hi va fer entrega d’un dossier amb la informació que s’havia exposat a la xerrada: un document informatiu sobre el DVA, un model orientatiu del DVA, la sol·licitud d’inscripció al DVA de la Generalitat de Catalunya, un document sobre els principals dubtes i preguntes en relació al DVA i un díptic informatiu sobre el Comitè d’Ètica Assistencial de la FSFA.

També es va fer entrega d’un qüestionari per valorar el contingut de la xerrada, així com del grau de satisfacció obtingut d’aquesta i finalment, es va oferir un espai on els assistents poguessin fer propostes de temes d’interés a tratar en altres sessions.

Donem les gràcies a tots els participants per la seva assistència i convidem a totes les persones, tant de dintre com de fora de la Fundació Sant Francesc d’Assís, a participar en futures sessions que organitzarem i de les quals els anirem informant.

 

Cristina Gordillo
Treballadora social
CR i CAE Les Hortènsies