Opcions de cribatge per a la contenció de la Covid-19

Opcions per al cribatge

A causa de la suposició del Govern central espanyol de la possibilitat que el nombre de positius per Covid 19 siguin més elevats que les que s’ofereixen com a xifres oficials, es prendran les mesures sanitàries més efectives i necessàries.

Les persones asimptomàtiques són un col·lectiu molt important per a poder mantenir la contenció de l’extensió de la pandèmia.

Es va comprovar que a la Itàlia, més concretament al Veneto, per una persona simptomàtica existent n’hi havia dues d’asimptomàtiques.

Per tant, aquest col·lectiu és el que més ha de ser controlat i verificat.

Per a poder obtenir dades reals és necessari la realització de tests a la població.

Està previst que en poc temps es faci un estudi de seroprevalença, essencial per a realitzar un possible desconfinament gradual i progressiu i elaborar un mapa de com circula el virus per regions, comunitats autònomes, etc. que donarà unes xifres més reals per poder actuar a les zones on l’expansió sigui major en espai i/o temps.

Conèixer l’abast real de la transmissió de la malaltia és essencial no solament per al desconfinament, sinó també per a la contenció del virus.

Es preveu realitzar els  anomenats testos ràpids a grups de persones determinats per les autoritats competents, als quals, si el resultat fos negatiu, se’ls faria una PCR, que és la prova més fiable.

El sistema es repetirà al cap de vint-i-un dies.

D’aquesta manera es podrà saber amb mes concreció quina és la població afectada i quines mesures es poden prendre per tal d’anar aixecant el confinament de la forma millor i més efectiva, i per veure el grau d’expansió de la pandèmia: qui ha passat la malaltia i qui és immune.

A Catalunya es posarà en funcionament l’anomenat Programa Orfeu que consistirà en la realització de testos a la població.

En una primera intervenció  permetrà disposar de 170.000 test PCR en un termini de sis setmanes.

Es  durà a terme en tres fases:

La iniciativa estarà en funcionament el temps necessari segons l’evolució de la malaltia.

L’epidemiòleg expert en malalties infeccioses que treballa actualment a l’Hospital Trias i Pujol, Oriol Mitjà, assessorarà el Govern de la Generalitat sobre l’estratègia per anar aixecant per fases el confinament, intentant evitar un possible nou brot de la malaltia.

Sota estrictes criteris científics i tècnics es podrà començar la recuperació gradual de l’activitat socioeconòmica del país intentant minimitzar el risc d’un brot posterior de la  COVID-19.

Més informació:
https://web.gencat.cat/ca/actualitat/detall/Programa-Orfeu-per-abordar-el-cribratge-massiu-de-la-poblacio