La climatologia i la COVID-19

Covid i temperatura

La forma de transmissió de la COVID-19 és per via aèria o per contacte amb superfícies contaminades.

Els experts asseguren que el virus és sensible a la calor, i aquest s’elimina en principi a 56 graus centígrads durant un temps de 30 minuts. Malauradament, en un clima com el nostre, la temperatura no acostuma a elevar-se tant.

Es creu que les gotícules expulsades al tossir o esternudar es propaguen de manera més ràpida o més lenta en funció de les condicions climàtiques.

En l’època hivernal, quan hi ha vents més freds i humits, aquestes gotícules tendeixen a quedar-se més temps a l’aire i és per aquesta raó que el virus és més actiu.

Amb la calor, la seva destrucció és més ràpida, i per tant, la transmissió més lenta.

La humitat, els raigs ultraviolats, la durada del dia, són altres factors que afecten a la propagació i durada del virus, ja que aquest és aparentment sensible a les radiacions ultraviolades i a la sequedat de l’ambient.

Es desconeix com es comportarà la COVID 19 amb el canvi de temperatura estacional, ja que és un virus nou i desconegut per a tots els experts, i no és tenen dades sobre la seva capacitat d’adaptació.

Algunes teories avancen que el virus perd potencialitat a l’estiu, on les temperatures són més elevades.
Tot indica que a l’estiu la propagació serà més lenta, però el virus no desapareixerà fins que no existeixi una vacuna que pugui detenir-lo.

En principi, aquest tipus d’infeccions es transmeten menys a l’estiu que a l’hivern, però amb el nou coronavirus encara està tot en estudi. El seu funcionament és desconegut i imprevisible i els científics no acaben de posar-se d’acord.

De totes maneres, no hem d’oblidar que la temperatura no detindrà el virus, sinó que potser pot alentir-lo.
Cal ser molt curosos en els desplaçaments durant els mesos d’estiu, sobretot a països estrangers.

Més informació: