Estudi del mapa d’aigües residuals i la COVID-19

Anàlisi

S’està estudiant la possibilitat de fer un mapa de possibles contagis de la COVID-19 a través de les aigües residuals. Existeixen estudis previs sobre aquest tema a altres països.

Mitjançant una mostra de les aigües residuals, és possible conèixer indicadors previsa a l’eclosió d’un nou brot de la malaltia, i sense l’existència testada de persones amb simptomatologia compatible amb el virus,dins una determinada comunitat veïnal, barris i edificis concrets.

Es fa en temps real, i mitjançant una senzilla prova que detecta traces de l’ARN de la Covid 19 en femta i orina.

Se sap que el virus és excretat i triga uns 52 dies a desaparèixer de les aigües residuals, i per aquesta raó, és possible conèixer abans de la presentació de símptomes positius en Covid 19, fins i tot en persones asimptomàtiques

D’aquesta manera es podrien conèixer petits brots abans que aquests es propaguin i siguin més difícils de rastrejar i controlar, per poder així circumscriure l’entronització on es trobi un possible focus.

La Comunitat Valenciana i el Ministeri de Ciència ha signat un conveni amb Global Omnium, empresa que actualment gestiona la captació, tractament i distribució d’aigua potable de nombroses ciutats espanyoles, per iniciar aquest rastreig, sobretot per al control de les persones asimptomàtiques.

El monitoratge de les aigües residuals podria ser un factor clau per a guanyar terreny i temps al virus. Seria un sistema complementari al de salut, concomitant a les proves serològiques i PCR.

Proves conjuntes per delimitar i poder detenir la pandèmia abans que nous rebrots ens sobrepassin, un factor clau perquè la desescalada sigui més efectiva.

Aquest estudi pot ser ampliat a qualsevol ciutat i/o comunitat autònoma de tot l’estat espanyol.

Més informació: