Manipulació d’aliments i la COVID-19

Manipulació d'aliments

No existeix cap evidència testada que els aliments que podem consumir a casa siguin una font de transmissió de la Covid 19, encara que s’ha de seguir rigorosament els mesures bàsiques d’higiene.

Encara que a la xinesa Wuhan la primera contaminació es creu que va ser a través d’algun animal silvestre, el virus es propaga d’humà a humà i no hi ha evidència científica que a través dels aliments es transmeti el virus.

El principal focus d’infecció i propagació del virus Covid 19 és per gotes en estar prop d’algun positiu.

Sempre hem de prevenir qualssevol toxiinfeccions alimentàries quan es manipuli qualsevol aliment.

Hi ha més risc quan en anar a fer la compra agafem el carret de la compra, és aquí quan hem d’extremar les mesures d’higiene.

Una recomanació és deixar reposar durant tres dies els aliments o begudes que no precisin refrigeració.

Mitjançant el procés de cocció o reescalfament dels aliments, el virus, segons els experts, és impossible que pugui sobreviure.

Les persones positives en la Covid 19, encara que siguin lleus, no poden manipular cap aliment.

Les persones que manipulen els aliments han d’extremar les mesures d´higiene, sobretot  si es tracta de menjar a domicili i/o fa tasques de restauració per a establiments sanitaris i/o d’emergències.

Netejar

  • Rentar-se les mans abans de començar a preparar el menjar i cada vegada que es tossi, esternudi, o tocar les escombraries

Cuinar

  • Cuini bé els aliments perquè no quedin parts crues.

Separar

  • Separar els aliments crus dels que ja estiguin cuinats.

Refredar

  • Preparar els aliments poc abans de consumir-los. No deixar-los a temperatura ambient durant més de dues hores.

Més informació:

Manipulación de alimentos en el hogar 

En cualquier caso es importante respetar las prácticas correctas de higiene cuando preparen y manipulen alimentos, como son:

    • Lavarse las manos antes de empezar a cocinar y cada vez que se cambie de un alimento crudo a una cocinado.
    • Cocinar completamente los alimentos (63ºC durante 4 minutos o un valor equivalente).
    • Lavar los vegetales crudos bajo el chorro del grifo. Si vas a comer fruta o verdura cruda con piel, es importante además sumergirla 5 minutos en agua potable con lejía de uso alimentario (una cucharada por cada 3 litros de agua) y después acláralas con abundante agua corriente.
    • Mantener unas buenas prácticas de manipulación de los alimentos conservándolos a las temperaturas adecuadas  y enfriándolos rápidamente si no van a consumirse de inmediato 
    • Limpiar y desinfectar los utensilios, los cubiertos y la vajilla utilizados. El lavavajillas es una buena opción si se utilizan altas temperaturas
    • Mantener limpias y desinfectadas todas las superficies donde se manipulen los alimentos.

Ministerio de Sanidad