Teràpia Assistida amb Gossos
TERÀPIA ASSISTIDA AMB GOSSOS – Dia Internacional dels Gossos
El 21 de juliol se celebra el Dia Internacional del Gos com una forma de reconeixement a una espècie que ens ha acompanyat durant milers d’anys ajudant-nos a caçar, a vigilar els ramats, en accions de rescat, detectant drogues o explosius, convertint-se en gossos guia per a invidents i donant-nos companyia. Aquest dia, però, també es va fer per conscienciar sobre l’abandonament que pateixen aquests animals per part de l’home: segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 70% dels gossos del món no tenen llar.
Des de la FSFA volem sumar-nos al reconeixement als gossos parlant d’una altra de les grans labors per als quals se’ls ensinistra: assistir persones amb problemes de salut com el càncer, persones amb discapacitat intel·lectual o persones amb demències, entre molts altres problemes de salut o d’un altre tipus.
La Teràpia Assistida amb Gossos (TAG) o Intervenció Assistida amb Gossos (IAG) és una modalitat de la Teràpia Assistida amb Animals (TAA) i, probablement, la més estesa a causa de la capacitat d’aprenentatge (facilitat d’ensinistrament) i el temperament dels gossos. Es defineix com una intervenció que es realitza en grup o individualment, de forma directa i amb uns objectius preestablerts, en què participa un animal que reuneix una sèrie de criteris específics. Aquesta teràpia ha estat creada fonamentalment per proporcionar beneficis físics, socials, emocionals i cognitius, a més de poder ser aplicada en diversos entorns (Roblejo, Wilson, Saní & Gaínza, 2009) fins i tot s’hi pot arribar a utilitzar com a prevenció de les patologies tant físiques com psíquiques (Vallejo, citat per Martínez, 2012).
Els aspectes que resulten beneficiats per la IAG segons diferents estudis són:
Beneficis físics:
- Millora de l’esquema corporal i de la deambulació, entrenament de la psicomotricitat fina i gruixuda, millora de la precisió i la coordinació dels membres.
- Disminució de l’estrès i la pressió arterial.
- Motiva les sortides a l’exterior i l’exercici físic.
Beneficis emocionals:
- Estimulació emocional: estabilització de l’estat d’ànim ajudant a expressar les emocions, activant les emocions positives i desenvolupant l’afectivitat.
- Augmenten l’autoestima i la confiança.
- Alleugereix els sentiments de solitud i representa una ajuda en els processos de dol i depressió.
- Augmenta la percepció de sentir-se útil i necessària.
Beneficis cognitius:
- Estimulació sensorial.
- Estimulació de funcions cognitives: orientació, memòria, pràxies, gnosis, llenguatge i funcions executives.
- Millora l’atenció i la concentració respecte d’altres activitats.
Beneficis a l’esfera social:
- Fomenta l’interès i l’atenció per altres persones i les activitats, augmentant la participació i millorant la motivació.
- Millora de la sociabilitat, per la qual cosa facilita la creació d’enllaços amb altres persones.
Per acabar voldríem destacar que:
– aquesta interacció, per si sola, no és terapèutica, i és necessària la presència d’un professional que s’asseguri que el vincle que s’estableixi sigui positiu i beneficiós per a ambdues parts.
– aquesta teràpia no farmacològica no és un substitut d’altres tractaments i teràpies, sinó que és un complement d’aquestes.
FONTS:
Vincles: Intervencions Assistides amb Gossos
Intervenció assistida amb gossos en persones amb demència (IMSERSO)