“Fake news” de salut a les xarxes
Jornades WMA al Col·legi de Metges de Barcelona
L’inici de la campanya contra les Fake News ha coincidit amb el 20 aniversari de la Web Medica Acreditada (WMA).
Les noves tecnologies donen lloc a noves activitats, nous reptes i també nous conflictes.
L’àmplia difusió, augment i utilització de les xarxes socials, on les notícies són difícils de contrastar abans de publicar-les, ha donat lloc a una infinitat de notícies falses, o Fake News.
En aquest cas concret, sobre salut, que qüestionen en molts casos la bona praxi dels metges, i donen falses esperances de curació als malalts.
Personatges anònims es fan passar per falsos doctors, assegurant curacions de malalties mitjançant medicines alternatives o pseudociencientífiques que qüestionen els tractaments convencionals i farmacològics.
El pacient, a la recerca de respostes, es debat en un mar de dubtes, navegant entre falsedats i incerteses.
L’usuari està a la xarxa, i el metge no només ha de curar, sinó també informar. En aquest moment cal estar connectat, i oferir una informació virtual, veraç i contrastada.
L’acreditació de pàgines Web, mitjançant el segell de WMA garanteix que les notícies, articles i altra informació, està acreditada per un facultatiu qualificat.
L’acreditació d’una pàgina Web pel mitja del segell WMA no és un procés senzill, sinó que s’han de complir diversos requisits i passar també per un comitè avaluador, que examina la pàgina Web, el seu contingut i els professionals inscrits.
LA FSFA disposa del segell acreditatiu, és una pàgina on podreu trobar informes reals i verificats.
És en aquestes pàgines, on el pacient té garantida una informació fidedigna, no enganyosa, ni dubitativa.
A la xarxa…. Que no t’enganyin.
Camina virtualment segur.